Triggerpoints zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden bij het diagnosticeren en behandelen van allerlei medische aandoeningen binnen de fysiotherapie. Verschillende behandelmethodes waaronder triggerpointmassage, dry needling, zelfmassages door bijvoorbeeld fascierollen, tennisballen, stuiterballen, etc. en zelfs een psychische benadering, kunnen verlichting geven van ernstige klachten. Erg leuk allemaal dat we weten op welke manieren we triggerpoints kunnen behandelen, maar de vraag die we ons eerst moeten stellen (voordat we gaan behandelen) is “Waarom ontstaan triggerpoints (spierknopen)?”
Belasting en Belastbaarheid
Een belangrijke oorzaak voor het ontwikkelen van triggerpoints is het verschil tussen de belasting en belastbaarheid van de persoon. Op dit vlak kan je zowel denken aan een fysieke en/of psychische disbalans. Wanneer de belastbaarheid (wat jouw lichaam aan kan) van het lichaam lager is dan de te verwerken belasting, dan is de kans groot dat er binnen de spier een overbelasting optreedt. Hoe langer deze overbelasting aan blijft houden, hoe groter de kans is dat er een of meerdere triggerpoints ontstaan.
Op fysiek vlak ontstaan triggerpoints vaak, omdat er een disbalans is tussen verschillende ketens die met elkaar samen moeten werken. Neem als voorbeeld de heup, bil en bekken regio. Deze regio is van grote invloed op de ketens daaronder zoals het bovenbeen, de knie, het onderbeen en de voet en enkel. Een te zwakke keten kan ervoor zorgen dat er triggerpoints ontstaan in lager gelegen spieren, omdat deze aan het compenseren zijn. Dit betekent dat de spieren dus meer moeten doen dan ze in principe gewend zijn. De spier raakt overbelast. Gewrichtsklachten, uitstralingspijn en lokaal verzuurde en vermoeide spieren worden een feit. Met als resultaat dat je niet meer kan functioneren tijdens sport of alledaagse activiteiten zoals je dat vroeger deed.
Op psychisch vlak ontstaat de disbalans bij aanhoudende mentale stress. Stress is iets positiefs, maar langdurig aanhoudende stress niet. Langdurige aanhoudende stress heeft invloed op elke cel binnen ons lichaam. Zo ook op onze zenuwen en spieren. Langdurige aanhoudende stress heeft als resultaat dat het signaaloverdracht verstoord raakt. De aanhoudende aanspanning van de spier zorgt voor een lokale overbelasting die naarmate de mentale stress aanhoudt kan uitbreiden.
Oorzaak of symptoombestrijding?
Het is dus belangrijk dat wanneer er klachten worden gediagnosticeerd door triggerpoints, dat er gekeken wordt wat de fysieke of psychische oorzaak is. Het opheffen van triggerpoints is alleen maar symptoombestrijding wanneer de bron van alle problematiek niet wordt aangepakt. In sommige situaties is dit nu eenmaal niet mogelijk en is het behandelen en onderhouden van het lichaam door sportmassages of triggerpointmassages een must.
Zolang ik als sportmasseur en sportfysiotherapeut werkzaam ben binnen Sportmassagepraktijk Jeroen van Ginneke in Breda, zal ik altijd samen met u als klant zoeken naar de oorzaak van uw problematiek. In mijn visie zult u dan ervaren dat u bewuster wordt van uw lichaam en dat u weet hoe u uw problematiek het beste kunt aanpakken en voorkomen.
https://triggerpoint-therapie.nl/triggerpoints/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4508225/
Sportmassagepraktijk Jeroen van Ginneke in Breda heeft de kennis en ervaring sinds 2007 van een gediplomeerd en BIG-geregistreerd sportfysiotherapeut. Mijn missie is om mensen bewust te maken dat het frequent en continue onderhouden van het lichaam door middel van sportmassages, triggerpointmassages of ontspanningsmassages een must is om zo goed mogelijk te kunnen blijven sporten en bewegen in het alledaagse leven.