Qua sport is er niets zo toegankelijk als hardlopen. Na het aanschaffen van een paar hardloopschoenen en kleding ben je al klaar om te starten. Op elk gewenst moment van de dag of week kan jij bepalen wanneer jij gaat hardlopen.
Sport heeft een positief effect op ons lichaam en geest. Door regelmatig hard te lopen verbeter je, je conditie en zorg je ervoor dat je lekker in je vel zit. Stress vloeit weg uit je lichaam en je creëert energie voor andere activiteiten. Of je het nu doet voor de ontspanning of je richt je op het verbeteren van je prestaties, iedereen kan hardlopen! Maar is dit ook daadwerkelijk het geval?
Uit het web-based Blessure Informatie Systeem (BIS) van TNO Kwaliteit en Leven, blijkt dat het oplopen van een blessure tijdens hardlopen een stuk hoger ligt dan bij andere sporten die zijn onderzocht met BIS (1). Van de 1849 hardlopers die gevolgd werden tijdens het onderzoek, werden er 812 blessures geconstateerd. Daarnaast laten de incidentiecijfers uit het onderzoek zien dat er 15,5 blessures ontstaan bij 1000 uur hardlopen.
De blessures die tijdens het hardlopen waren ontstaan werden voor 14% gelokaliseerd rondom de achillespees. Hiermee was de achillespees de meest voorkomende blessurelokalisatie. Tevens was de achillespees samen met het scheenbeen verantwoordelijk voor 17% van de blessures die geleidelijk ontstonden en de kuit was voor 21% verantwoordelijk bij acute blessures.
De kans dat je tijdens het hardlopen geblesseerd raakt is dus zeer hoog. Een blessure zal er dus voor zorgen dat de hardloopactiviteiten snel gestaakt zullen worden. Verschillende instanties zoals websites (2), hardloopmagazines, hardloopwinkels, etc. geven vaak tips mee om blessures te voorkomen of hoe je ze moet behandelen. Het rekken, koelen, masseren van pezen, tapen of het vervangen van activiteiten zoals fietsen zorgen er zowel op de korte als lange termijn niet voor dat je weer kunt hardlopen.
Als Sportfysiotherapeut ben ik ervan overtuigd dat iedereen kan hardlopen maar helaas heeft niet iedereen het talent om ook daadwerkelijk op het niveau hard te lopen dat men graag nastreeft. De ambities van hardlopers liggen vaak te hoog. Omdat de belastbaarheid (hetgeen wat je daadwerkelijk aankunt) van het spierskeletstelsel vaak te laag ligt, zal er compensatie gedrag optreden met als gevolg dat er overbelasting ontstaat die leidt tot blessures.
Het onderzoek van TNO raad hardlopers daarom aan om aan preventie te doen. Met regelmaat overbelaste, verharde en pijnlijke spieren los masseren zal ervoor zorgen dat je lichaam zo optimaal mogelijk kan blijven presteren. Wil je toch de lat wat hoger leggen dan is aandacht voor de hardlooptechniek en het verhogen van je belastbaarheid door middel van kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen training een must. Neem geen genoegen met blessures en ga voor het beste resultaat!
- https://www.sportzorg.nl/_asset/_public/Files/BIS/Hardlopen
- https://hardloopschema.nl/?p=tools&cat=blessuretop5
Sportmassagepraktijk Jeroen van Ginneke in Breda heeft de kennis en ervaring sinds 2007 van een gediplomeerd en BIG-geregistreerd sportfysiotherapeut. Mijn missie is om mensen bewust te maken dat het frequent en continue onderhouden van het lichaam door middel van sportmassages, triggerpointmassages of ontspanningsmassages een must is om zo goed mogelijk te kunnen blijven sporten en bewegen in het alledaagse leven.