Hoofdpijn veroorzaakt door sporten. Is stoppen de oplossing?
Moet je daadwerkelijk stoppen met sporten omdat wetenschappelijke literatuur een relatie aantoont tussen hoofdpijn en de sport die je beoefent?
Deze rigoureuze aanpak is natuurlijk niet de oplossing waar menig sportfanaat op zit te wachten. Maar het ervaren van hoofdpijn (en dan voornamelijk na inspannende sportactiviteiten) is niet iets wat je met regelmaat wilt ervaren. Zeker niet als deze klachten dagen aan kunnen blijven houden.
Men suggereert vanuit de wetenschap dus dat de beste behandeling bestaat uit het stoppen met sporten! Lekker makkelijk gedacht, maar als iedereen dit zou doen, dan zouden er heel wat mensen ongezond en depressief door het leven gaan.
“Dus stoppen met sporten is natuurlijk geen optie!”
In een aantal BLOG verhalen ga ik jullie een inzicht geven waarom een massage of juist een specifieke sportmassage bij Sportmassagepraktijk Jeroen van Ginneke zinvol kan zijn. Massage is één van de meest toegepaste vormen van behandeling binnen de fysiotherapie. Om terugkerende hoofdpijn klachten na het sporten te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen, ga ik jullie uitleggen waarom een massage of sportmassage nuttig kan zijn. In dit Blog ga ik jullie inzicht geven wat inspanningshoofdpijn inhoudt en wat de mogelijke oorzaken hiervan kunnen zijn.
Wat is Inspanningshoofdpijn?
Allereerst moet je begrijpen wat inspanningshoofdpijn precies inhoudt. Bij primaire inspanningshoofdpijn gaat het meestal om een aspecifieke en bonzende hoofdpijn. Het kan optreden na elke vorm van sport die een lichamelijke inspanning vereist. De hoofdpijn kan enkele minuten tot een dag aanhouden en heel soms zelfs langer. Hij is soms eenzijdig maar meestal dubbelzijdig.
Inspanningshoofdpijn wordt als volgt gedefinieerd:
- A: minstens twee hoofdpijnepisoden die voldoen aan criteria B en C
- B: veroorzaakt door en alleen optredend gedurende of na flinke lichamelijke inspanningen
- C: een duur van < 48 uur
- D: niet beter te verklaren met een andere ICHD-3-diagnose (criteria van de International Headache Society uit 2018)
Hoe vaak komt hoofdpijn voor en bij wie?
Hoofdpijnklachten zoals inspanningshoofdpijn komen regelmatig voor bij actieve sporters. Zowel op recreatief als op topsport niveau. Men zegt dat 37% van deze sporters maandelijks klachten ervaart en bij 10% daarvan wekelijks. Ook de soort sport lijkt afhankelijk te zijn. Uit een studie bleek dat American Football spelers 49% tijdens wedstrijden en 60% bij trainingen inspanningshoofdpijn ervaarde. Uit een andere studie bleek dat slechts 3,6% van Italiaanse voetballers tijdens het gehele seizoen hoofdpijn ervaarde. Dit was overigens nooit tijdens of na wedstrijden. Een onderzoek uit Nederland liet zien dat bij een grote groep wielrenners 26% hoofdpijnklachten ervaarde die gerelateerd was aan hun sport.
Met deze cijfers in gedachten valt er wel meteen iets op. Sporters zoals American Football en wielrennen zijn sporten waarbij een groot deel van de fysieke inspanning plaats vindt in het bovenlichaam. Een groot deel van American Football spelers moet met regelmaat korte maar zeer explosieve krachten leveren om tegenstanders af te stoppen. Dit wordt tijdens trainingen natuurlijk veel vaker geoefend dan het in wedstrijden voorkomt. Vandaar wellicht het verschil in percentage vergelijkend tussen trainingen en wedstrijden. Als we kijken naar wielrenners moeten zij gedurende lange duurritten, continu in dezelfde positie zitten. Deze belasting is statisch van aard en heeft een uithoudend karakter omdat dit vaak langer dan 2 uur achter elkaar gedaan wordt. Hoewel de krachten die op het lichaam worden uitgeoefend lichter zijn, moeten we statische belasting niet onderschatten.
Kan massage preventief werken om hoofdpijn te voorkomen?
Deze 2 verschillende vormen van belasting hebben een grote impact op de spieren in het bovenlichaam. Veelal van deze spieren zitten vast aan het hoofd. De aanhoudende en explosieve krachten die op de schedel terecht komen zorgen voor een zeer hoge belasting.
Spieren die lang en met heel veel kracht worden belast, creëren vooral de 1e 2 dagen na belasting een verhoogde spierspanning. Deze neemt normaliter na enkele dagen weer af. Als je deze belastingen dag in en dag uit op je lichaam loslaat, dan kunnen spieren een zodanige verhoogde spierspanning ontwikkelen dat ze continu gespannen aanvoelen. De trekkrachten die op de schedel terecht komen kunnen zorgen voor aanhoudende hoofdpijn klachten. Deze kunnen afwisselend aanwezig zijn en soms ook vanzelf weer verdwijnen (zoals het stoppen van de sport die ten grondslag ligt aan de hoofdpijn).
Wanneer hoofdpijn klachten na het sporten blijven aanhouden (in wisselende intensiteit), kan een massage of een sportmassage een hele goede oplossing zijn. Door de spieren van je nek, schouders en bovenlichaam met regelmaat los te masseren, zorg je ervoor dat de belastbaarheid van deze spieren verbeterd. Dit betekent dat ze de belastingen ook beter kunnen opvangen.
Hoewel er verschillende oorzaken zijn van inspanningshoofdpijn, ben ik van mening dat een massage altijd als een optie moet worden gezien.
Sportmassagepraktijk Jeroen van Ginneke in Breda heeft de kennis en ervaring sinds 2007 van een gediplomeerd en BIG-geregistreerd sportfysiotherapeut. Mijn missie is om mensen bewust te maken dat het frequent en continue onderhouden van het lichaam door middel van sportmassages, triggerpointmassages of ontspanningsmassages een must is om zo goed mogelijk te kunnen blijven sporten en bewegen in het alledaagse leven. Boek een massage in Breda bij Sportmassagepraktijk Jeroen van Ginneke en ervaar zelf de positieve effecten van een herhaaldelijke massage!